Taimne Teisipäev

21 Oct

Meie lasteaed on astunud sammu tervislikuma ja keskkonnasõbralikuma toitumise suunas, liitudes kaks aastat tagasi (2022. a septembris) põneva ja hariva programmiga – Taimne Teisipäev! See algatus toob igal teisipäeval laste toidulauale rohkem taimseid toite, aidates lastel avastada tervislikke ja maitsvaid alternatiive, mis toetavad nii nende tervist kui ka planeedi heaolu.

Mis on Taimne Teisipäev? Taimne Teisipäev on rahvusvaheline liikumine, mis kutsub koole, lasteaedu ja peresid üles pakkuma kord nädalas, just teisipäeval, rohkem taimset toitu. Selle programmi eesmärk on suurendada teadlikkust tasakaalustatud ja mitmekülgse toitumise olulisusest, vähendada loomsete toiduainete tarbimist ning tutvustada lastele uusi maitseid ja toidugruppe, mis aitavad hoida keha terve ja looduse elurikkana.

Miks me sellega liitusime?

  • Tervis: Taimsed toidud on täis vitamiine, mineraale ja kiudaineid, mis toetavad laste kasvu ja arengut. Tutvustades lastele varakult erinevaid köögivilju, kaunvilju ja täisteratooteid, aitame neil luua tervislikke harjumusi kogu eluks.
  • Keskkond: Väiksem loomsete toodete tarbimine aitab vähendada toidu tootmise keskkonnajalajälge, sealhulgas vee ja maaressursside kasutust ning kasvuhoonegaaside emissioone. Iga Taimne Teisipäev on samm puhtama ja rohelisema tuleviku poole.
  • Uued maitsed: Taimse menüü kaudu avanevad lastele võimalused proovida uusi ja põnevaid maitseid. Samuti saab lasteaia kokk loominguliselt läheneda ja valmistada maitsvaid ning tervislikke taimseid roogasid, mis rikastavad laste toitumiskogemust.

Mida Taimne Teisipäev meie lasteaias tähendab? Igal teisipäeval pakutakse lastele lõunasööke ja vahepalasid, mis on valmistatud taimsetest koostisosadest. See võib tähendada maitsvaid suppe, rikkalikke köögiviljavokke, kaunviljatoite, puuviljasalatit ja täisterapastat. Lisaks taimsetele pearoogadele tutvustatakse lastele ka uusi taimseid vahepalasid, nagu hummus, puuviljapüreed ja seemneküpsised.

Programmi raames peetakse lastega ka vestlusi ja tegevusi, et arutada, miks on oluline süüa rohkem taimi ning kuidas meie toiduvalikud mõjutavad nii meie tervist kui ka ümbritsevat keskkonda. Lapsed õpivad tundma erinevaid köögivilju, puuvilju, pähkleid ja seemneid ning kuidas need toidud aitavad neil kasvada tugevaks ja terveks.

Laste ja perede tagasiside: Esimesed Taimsed Teisipäevad on toonud palju elevust! Lapsed on olnud põnevil uute maitsete proovimisest ning paljud neist on leidnud taimsete toitude seast oma uued lemmikud. Lapsevanemad on samuti tänulikud, et lasteaed aitab edendada tervislikku toitumist ja loodusehoidu. Mõned pered on hakanud ka kodus proovima taimseid retsepte, tuues Taimse Teisipäeva idee oma pere toidulauale.

Taimne Teisipäev on suurepärane võimalus pakkuda lastele mitmekesist ja tervislikku toitu, samal ajal andes neile teadmisi ja väärtusi, mis aitavad hoida meie planeeti elurikkana. Oleme uhked, et saame sellest programmist osa võtta ja kutsume kõiki peresid kaasa mõtlema ja katsetama taimsete roogadega ka kodus! 🌍💚