Maa päeva tähistamine

22 Apr

Maa päeva tähistamiseks korraldasime vahva näituse “Aasta 2024 tegijad looduses”.  Lapsed koos õpetajatega meisterdasid taaskasutusmaterjalidest looduses aasta tegijaid ning samal ajal tutvusid ka nende eripärade ja eluviisidega. Paljud tunnevad, et Kägu on 2024.aasta lind, aga kes on need teised tegijad, keda märkavad inimesed palju vähem?

Aasta  lind on Kägu. Kägu ise ei ehita pesa, vaid muneb oma munad teise liigi pessa. Enamasti muneb kägu sama liigi pessa, kus ise üles kasvas.

Aasta puu on Harilik tamm. Meie vanim ja jämedaim puu on teadolevalt Tamme- Lauri tamm. Tammeoksi on kujutatud meie suurel riigivapil, tammeleht on looduskaitse sümbol.

Aasta loom on Harilik saarmas. Saarmas on poolveelise eluviisiga kärplane. Saarma märgumatu kasukas on üks vastupidavamaid karusnahku. Saarmas on loomtoiduline. Saarmad on lustikud ja uudishimulikud.

Aasta orhidee on Vööthuul-sõrmkäpp. See orhidee kasvab hõredamates segametsades, teeservades, kraavides. Õied on lillakasroosad. Kaitsealune liik.

Aasta liblikas on Kirju-tumesilmik. Ta on lõunapoolse päritoluga liik, kelle jõudmine Eestisse on seotud kliimamuutustega. Avamaastikuliik, eelistab karjamaad, kuivi tee- ja metsaservi.

Aasta seen on Kamperriisikas. Kasvab kuusikutes ja kuuse-segametsades. Sobib hästi kuivatamiseks ja erinevate toitude maitsestamiseks.

Aasta kala on Koha. Koha elab peipsis, Võrtsjärves, Emajões, Lõuna-Eesti järvedes, samuti rannikumeres, eriti Pärnu lahes. Koha on toidulaual hinnatud kala.

Aasta sammal on Harilik helvik. Helvik on kahekojaline sammal. Ta kasvab niisketes kasvukohtades: metsas, kraaviservadel, lõkkeasemetel.